Elk jaar rond oud en nieuw komt een oeroude Nederlandse traditie weer boven water drijven, het carbid schieten. In verschillende Nederlandse provincies waaronder Friesland en Noord-Brabant kijken ieder jaar weer veel mensen uit naar deze bijzondere traditie. Ook over de grens bij onze zuiderburen wordt carbid schieten veel beoefend. Het doel van carbid schieten is simpelweg om zo hard mogelijk te knallen. Je kunt in principe carbid schieten op twee manieren. Zo kun je er voor kiezen om carbid te schieten uit een melkbus. Deze methode is traditioneler. Vandaag de dag wordt er ook aan carbid schieten verfblik gedaan. Je gebruikt dan een verfblik in plaats van een melkbus.
De geschiedenis van het carbid schieten
Zoals net werd aangegeven gaan we met zijn allen rond de jaarwisseling volledig aan het carbid schieten. De adrenaline van een harde knal is dan ook een heerlijk gevoel. Echter wordt carbid schieten ook buiten oud en nieuw om gedaan. Zo wordt op sommige plekken in Nederland en in België ook carbid geschoten wanneer men in ondertrouw gaat. Ook onze oosterburen houden wel van carbid schieten. Zij schieten bijvoorbeeld carbid af op eerste paasdag. Buiten het realiseren van een harde knal, had carbid tijdens de tweede wereldoorlog ook een praktische functie. Zo werd het gebruikt als verlichting op fietsen en auto’s.
Het lastige aan carbid schieten
Mocht je nu denken dat carbid schieten een hobby is die je binnen een paar tellen onder de knie hebt, dan heb je het waarschijnlijk toch mis. Er komt namelijk best veel bij kijken om de beste knal te realiseren. Misschien wel het lastigste aan het carbid schieten is het goed timen van de ontsteking van de bus. Nadat je een bepaalde hoeveelheid carbid en water hebt gemengd, moet je namelijk wachten met het ontsteken van de bus. De wachttijd kan vervolgens bepalen of je een harde of zachte knal krijgt. Het zal dan ook zeker even duren voordat je dit volledig onder de knie krijgt.
Houd rekening met de natuur
Waar we allemaal weten dat vuurwerk een negatieve impact kan hebben op de natuur, denk aan plastic afval en het fijnstof dat de lucht wordt ingeschoten, is het ook goed om tijdens het carbid schieten rekening te houden met de natuur. Kies sowieso ten eerste altijd een geschikte locatie voor het carbid schieten. Kies een omgeving waar het rustig is en waar mensen en dieren geen verwondingen op kunnen lopen van het carbid schieten. Vaak is een weiland een mooie locatie. Wil je nog een stapje verder gaan dan zou je ook eerst het weiland vrij kunnen maken van mollen. Deze dieren zullen zich door de harde knallen namelijk een hoedje schrikken. Het diervriendelijk mollen verjagen doe je het beste door vallen op te stellen. Wanneer de mollen zijn gevangen kun je ze op een andere rustige plek uitzetten.
Een aantal belangrijke veiligheidstips
Net zoals bij ‘regulier’ vuurwerk zit een ongeluk in een klein hoekje. Je hebt immers vast wel eens gehoord over ongelukken tijdens het carbid schieten. Een aantal dingen zijn dan ook belangrijk. Om je carbid bus veilig af te sluiten kun je kuilplastic gebruiken. Heb je dit niet, dan zou je ook een bal kunnen gebruiken om de bus mee af te sluiten. Zorg er wel voor dat je deze vastmaakt aan een touw. Door de knal vliegt de bal namelijk meters hoog de lucht in. Deze wil je uiteraard niet op je hoofd krijgen. Controleer ook de deugdelijkheid van je andere materialen. Kies ook voor oog- en gehoorbescherming.