Home Tips Leer onderhandelen als een echte pro! 5 tips

Leer onderhandelen als een echte pro! 5 tips

door Mike

Succesvolle ondernemers en echte leiders zijn goed in onderhandelen. Onderhandelen is echter een vaardigheid die je met ervaring en de juiste kennis aan kunt leren. Lees de tekst hieronder door voor 5 slimme tips om te leren onderhandelen als een echte pro!

Tip 1: Wees duidelijk en ken je product/dienst

De tegenstander kan je gedachtes niet lezen. Wees daarom helder en formuleer duidelijk wat je wilt. Ga je niet akkoord, zeg dan direct ‘nee’. Het is daarnaast belangrijk om je eigen product/dienst goed te kennen. Op moment dat er om informatie gevraagd wordt, dan kun je de vragen scherp en op hoog niveau beantwoorden.

Tip 2: Bouw een band op

Ook door het opbouwen van een van met de tegenstander kun je krijgen wat je wilt. Ga na wat jullie met elkaar gemeen hebben om zo een zakelijke band op te bouwen. Pas ook je taalgebruik aan bij de ander, maar blijf een autoritaire toon aan houden.

Tip 3: Noem je prijs nooit als eerste

Wees nooit de eerste om je prijs te noemen. Je kunt niet voorspellen wat voor prijs de tegenstander in gedachten heeft. Het kan best zijn dat de andere partij een lagere prijs vraagt dan je had verwacht. Is dit het geval, ga dan direct akkoord met de deal. Tijdens het onderhandelen die je ook je marges vooraf te bepalen. Zet hoger in voor voldoende onderhandelingsruimte.

Tip 4: De concurrentie werkt als stimulus

Benoem de concurrentie tijdens het onderhandelen. Dit stimuleert de tegenstander om sneller te reageren. Zijn er namelijk meer spelers op de markt, dan wekt dit gevoelens van onwetendheid op. Hanteer een ‘alles of niets’ positie en blijf altijd zakelijk tijdens het onderhandelen.

Tip 5: Sta open en maak tijd vrij

Sta open voor alles wat op je af komt tijdens het onderhandelen met de tegenstander, zowel de positieve als negatieve berichten. Positieve berichten werken motiverend en negatieve berichten zorgen voor de mogelijkheid om gericht en efficiënt te verbeteren. Zorg daarnaast dat je laat zien dat je geen haast hebt door voldoende tijd vrij te maken.

Ook interessant