Home Tips De 5 stappen om de ideale baan te vinden

De 5 stappen om de ideale baan te vinden

door Mike

Het vinden van een geschikte baan kan voor sommigen een grote uitdaging zijn. Lang niet iedereen weet wat de juiste stappen zijn om te solliciteren op hun droombaan. In de tekst hieronder vind je de 5 stappen om je ideale baan te vinden.

Stap 1: Bepaal je talenten

Ga na wat je talenten zijn. Denk bij jezelf na wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je interesses liggen. Houd ook rekening met je karaktereigenschappen en eventuele groeimogelijkheden voor de toekomst.

Stap 2: Bepaal de gewenste functie(s)

Nu dat je weet wat je talenten zijn, kun je op zoek gaan naar ideale functies. Zoek functies die passen bij je interesses en schrijf er zoveel mogelijk op. Je kunt vervolgens meer over de specifieke functies lezen online.

Stap 3: Zoek vacatures voor de functie

Ga op zoek naar vacatures die aansluiten op je werkervaring, je vaardigheden en je kennis. Vergeet niet om ook buiten je eigen branche te kijken als je zoekt naar een functie waar je voor gekwalificeerd bent. Kies zelfs voor bedrijven waar je normaliter niet zomaar zou solliciteren. Je weet maar nooit waar je kansen liggen. Je kunt ook een aantal open sollicitaties sturen als er geen open vacatures zijn bij leuke bedrijven. Zeker 10% van alle werkzoekenden vindt via open sollicitaties een nieuwe baan.

Stap 4: CV en motivatiebrief optimaliseren

Zorg vervolgens voor het optimaliseren van zowel je CV als je motivatiebrief. Denk vooral aan het leesgemak om zo een goede indruk achter te laten bij de directeur van het bedrijf. Schrijf een andere motivatiebrief voor elke sollicitatie en noem al je vaardigheden en ervaring die aan de vereisten voldoen in je CV.

Stap 5: Schakel je netwerk in

Gemiddeld 23% van alle Nederlanders heeft via netwerken een baan gevonden. Je kunt netwerken met anderen in je vakgebied, bijvoorbeeld door middel van social media, via de mail of door branche-evenementen te bezoeken. Schakel ook oud-collega’s en beroepsverenigingen in en vraag aan familieleden, vrienden en kennissen of ze hun ogen open kunnen houden op leuke functies.

Ook interessant