Home Tips Besparen op water en energie: korter maar krachtig douchen

Besparen op water en energie: korter maar krachtig douchen

door Mike

Volgens cijfers staat de Nederlander gemiddeld 120 dagen onder de douche, oftewel wekelijks 5x 9 minuten. Daar komt bij dat 20% van het gasverbruik aan water in de douche op gaat, waardoor de energierekening stijgt. Door je douchebeurten te verkorten bespaar je een hoop op de CO2-uitstoot, op energie en water. Hieronder lees je hoe je het beste op water en energie kunt besparen door kort maar krachtig te douchen.

Je douchebeurten timen

Probeer minder vaak te douchen door je douchebeurten te timen op maximaal 5 minuten. Je kunt gebruik maken van een douchetimer of een zandloper. Een andere creatieve manier is het opzetten van een liedje van maximaal 5 minuten. Douche je dagelijks slechts 5 minuten, dan bespaar je gemiddeld 140 euro per jaar.

Waterbesparende douchekop

Al 50% van alle Nederlanders heeft een waterbesparende douchekop. Hier kun je tot wel 20% besparen op energie en water in vergelijking tot een traditionele douchekop. Een waterbesparende douchekop laat ongemerkt minder water per minuut door, waardoor je flink op water en op gas bespaart zonder dat je dit direct opmerkt.

Duurzaam apparatuur

Investeer in duurzaam apparatuur waardoor de maandelijkse energierekening omlaag gaat. De kosten voor de investering kunnen oplopen, maar die verdien je zo terug aan de hand van de besparingen. Denk bij duurzaam apparatuur aan zonnepanelen, een douche-wtw, een zonneboiler of een thermostatische mengkraan.

Douche versus bad

Kies liever voor het nemen van een douche dan een bad. Een bad gaat je gemiddeld 120 liter water kosten, wat 3x zoveel water en gas is dan een douchebeurt van 5 minuten. Ga je toch liever in bad, laat het bad dan goed isoleren om niet snel af te koelen, houd het kort, gebruik niet te veel water en maak het water niet te warm.

Activiteiten onder de douche

De douche is bestemd voor douchen. Scheer jezelf daarom niet in de douche. Ook andere activiteiten als scrubben en tandenpoetsen moet je niet onder de douche doen. Voorkom daarnaast het dagelijks wassen van je haar, was jezelf met een duurzame soapbar of ga voor droogshampoo.

Ook interessant