Home Featured Je ecologische voetafdruk verkleinen: 5 tips voor minder CO2-uitstoot

Je ecologische voetafdruk verkleinen: 5 tips voor minder CO2-uitstoot

door Mike

Er komen broeikasgassen vrij tijdens de productie en de consumptie van goederen en diensten. Door deze broeikasgassen, ook wel CO2-uitstoot genoemd, wordt het klimaat flink aangetast. We kunnen er als mens allemaal zelf voor zorgen dat we onze individuele ecologische voetafdruk verkleinen door verschillende maatregelen te nemen. De tips hieronder kunnen helpen bij het verkleinen van je ecologische voetafdruk.

Tip 1: Let op je voeding

Koop slechts lokale producten, het liefst seizoensgebonden. Probeer het eten van vlees te minimaliseren en als je vis eet, kies dan voor vis afkomstig uit de duurzame visserij. Koop overigens geen producten in plastic verpakkingen en probeer verspilling te voorkomen door minder en alles te eten. Koop slechts wat je nodig hebt en gooi eten nooit weg.

Tip 2: Het vervoer

Vermijd reizen met het vliegtuig. Het vliegtuig veroorzaakt de meeste CO2-uitstoot. Kies waar mogelijk liever voor de trein. Neem je de auto, gebruik deze dan verstandig. Kies anders liever voor carpoolen met anderen die dezelfde eindbestemming als jou hebben, het nemen van de fiets, lopen of de bus en metro.

Tip 3: Duurzame kleding

Zorg goed voor de kleren die je hebt om te voorkomen dat je nieuwe moet kopen. Heb je nieuwe kleding nodig, ruil dan met anderen, leen of ga op zoek naar tweedehands kleding online of bij de kringloop. Je kunt ook voor gerecyclede of verantwoordelijk gemaakte kleding kiezen, voorzien van een ecologisch keurmerk.

Tip 4: Energie en afval

Het is belangrijk om je energieverbruik te beperken. Kies voor energiezuinige producten met een A-label, zet de verwarming lager, laat zonnepanelen plaatsen, isoleer je woning, douche korter, was kleding met koud water, gebruik LED-lampen en laat apparaten niet onnodig in het stopcontact zitten. Beperk en scheid daarnaast je afval op de correcte manier.

Tip 5: Wegwerpspullen vermijden

Probeer wegwerpspullen te vermijden. Kies voor het meenemen van een eigen katoenen boodschappentas, gebruik katoenen zakdoeken in plaats van tissues, kies voor een bamboe tandenborstel en zorg ervoor dat je een waterfles en een herbruikbare koffiebeker meeneemt onderweg. Gebruik liever geen plastic bordjes, bestek en bekers.

Ook interessant